Loading

Pitajte lekara – epidemiolog dr Aleksandar Antonijević

U predhodnih nekoliko nedelja ste postavljali pitanja epidemiologu dr Aleksandru Antonijeviću.

U nastavku možete pronaći odgovore na vaša pitanja:

 1. Pacijenti čije prethodno stanje zahteva veštačku potporu pluća, t.j. uključivanje na respirator već imaju lošu prognozu, a respirator mu uvećava šansu za preživljavanje. Bez repiratora briga o najtežim pacijentima za koje su isorišćenji svi raspoloživi resursi , bez adekvatnog odgovora ili rezultata, bila bi nezamisliva. Dakle tačno je da pacijenti koje završe na respiratoru imaju malu šansu za preživljavanje.
 1. Da naravno, da jačanjem imuniteta smanjujemo rizik od zaražavanja odnosno oboljevanja. Osobe sa jakim imunitetom zadrže virus lokalno u grlu i onda virus ne može da napada sisteme
  organa. Međutim apelujem da se vitamini i suplementi ne uzimaju na svoju ruku već uz konsultaciju lekara, jer koliko mogu da pomognu toliko i mogu da budu štetni ukoliko se pretarano koriste.
 2. Maske imaju veoma bitnu fukciju u prevenciji širenja virusa, tako da je preporuka struke da semaske nose pogotovu u zatvorenim prostorima i gde je veća koncentracija ljudi. Dakle netačno je da su bezvredne iz više razloga jer maska zadržava oko 90% virusnih čestica , a poznato je da
  težina klinčke slike i prognoze bolesti je u direktnoj vezi sa unetom količinom virusa u organizam.
  Koliko je maska efikasna zavisi i od toga kako je koristimo i maske koje se masovno koriste (hiruske maske), uglavnom koriste i zdravstveni radnici koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu sa obolelima.
 3. Ako ste mislili na retestiranj moramo da naglasimo da ZU odnosno Zavodi za javno zdravlje postupaju po SMU koje dobijamo od SZO i Republičkog kriznog štaba.
 4. Da li ste izlečeni od COVID-a može da utvrdi samo lekar na osnovu kliničkih i laboratorijskih rezultata. Jer u prethodnom periodu, a na osnovu iskustva možemo da kažemo da NEGATIVAN PCR test znači da virus nije prisutan u gornjim respiratornim putevima al ii ne mora da znači da je osoba izlečana. Svakako da nakon preležanog COVIDA treba posebno obratiti pažnju na eventualne posledice i potrebno je da se javite svom izabranom lekaru koji će Vas uputiti na dodatne specijalističke preglede.
 5. Deca kao i odrasli mogu biti prenosioci virusa, ali isto tako i oboljevaju. Tako da je na teritoriji naše nadležnosti od marta meseca registovano više od 140 dece koji su bili pozitivni na SARS Cov2 sa lakšim simptomima ili asimptomatski.
 6. Prvog pacijenta smo dobili 28.03.2020.godine. Ne bih komentarisao odakle je došao virus jer bi to bilo nagađanje, a mislim da to nije prikladno.
 7. Naravno da deca ukoliko su zdrava mogu slobodno ići u obdaniše i u školu kada su u pitanju niži razredi. Kao što sam već više puta rekao deca su u većini asimptomatski slučajevi ili sa lakšom kliničkom slikom izuzev dece koja već imaju oslabljen imunitet ili pridružene ili hronične bolesti i oni ne bi trebalo da idu u obdanište i škole. Bitno je da se povede računa da deca koja su u kolektivima smanje konktakte sa starijim osobama iz porodice kao i sa članovima porodice koji imaju hronične bolesti.
 8. Što se tiče evidencije koju vodi ZZJZ K.Mitrovica, moram da naglasim da imamo internu bazu podataka ( pored COVID 19 online baze) u kojoj se od početka testiranja ( od marta 2020.godine) vode sva lica koja su imala POZITIVAN PCR nalaz, a zatim se prati ishod bolesti svakog pojedinca (
  izlečenje, izolacija, hospitalizacija i exitus). Direktan uzrok smrti ne mora da znači da je COVID jer za tačan uzrok smrti morala bi da se radi obdukcija, ali moram da naglasim da sva lica koja se u našoj
  bazi vode kao preminula od COVIDA su bila prethodno POZITIVNA. Moje mišljenje da je broj preminulih od COVIDA na našoj teritoriji i nešto veći od 84 preminulih do sada jer se dešavalo da lica koja preminu, a klinički i laboratorijski su ispunjavali sve kriterijume COVID-a, ali im je PCR
  rezultati iz više razloga bili negativna, mi ne evidentiramo kao preminule od COVIDA.
 9. Ako mislite na vakcine protiv COVID-a 19, još uvek nemamo ali čim budu stigle u našu referentnu ustanovu, biće nama distribuirane po već utvrđenom Planu za distribuciju vakcina.