Loading

UPRAVLJAJTE BUDUĆNOŠĆU – NAUČITE VEŠTINE, ZAPOSLITE SE

NVO Lokalna inicijativa LINK dizajnirala je ovaj projekat da poveća veštine mladih i omogući njihovo uključivanje na tržište rada, stvarajući mogućnosti za stažiranje i zapošljavanje. Cilj je bio da se doprinese ukupnom programskom cilju – poboljšanju zapošljivosti kosovske omladine i sprovođenju mera prilagođenih potrebama osetljivih grupa (posebno manjina, povratnika) i poslodavaca. Program je bio namenjen mladima iz ciljanih opština (Severna Mitrovica i Južna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok) koji su, nakon uspešnog završetka projekta, dobili priliku da pokažu šta su naučili sa obuka stažiranjem u raznim kompanijama koje posluju u regionu Mitrovice. Ovaj model je bio savršeno pogodan kako za učesnike koji su imali priliku da se zaposle nakon završetka programa, tako i za kompanije koje su ponudile praksu za učesnike, na taj način deleći svoje marketinške aktivnosti sa posvećenom osobom koja radi u tu svrhu.

Projekat je sprovela Lokalna inicijativa LINK kroz novoosnovani Inovacioni centar u Mitrovici i trajao je punih sedamnaest meseci, što je bio duži period u poređenju sa početnim vremenskim okvirom – zbog pandemije COVID-19. Projekat je bio usmeren na nezaposlene omladine regiona Mitrovice iz manjinskih zajednica, starih od 18 do 35 godina, uključujući one iz opština Severna Mitrovica i Južna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok. Svi zainteresovani kandidati bili su pozvani da se prijave putem konkursa, predajući potrebna dokumenta (CV i motivaciono / propratno pismo). Nakon užeg izbora, svi kandidati su pozvani na pismeni test (osnove engleskog jezika, marketinga i društvenih mreža, poznavanje rada na računaru – uzorak testa priložen uz ovaj izveštaj), dok je njih 72 stvarno uradilo test. Od ovog ukupnog broja, 20 kandidata sa najboljim rezultatima pozvano je da prisustvuje osmomesečnom programu koji pokriva sve treninge.

U okviru projekta „Upravljaj budućnošću – nauči veštine, zaposli sebe“, NVO Lokalna inicijativa LINK sprovela je različite detaljne aktivnosti usmerene ka mladima iz ugroženih zajednica. Iako je prepuno izazova zbog trenutne pandemije COVID-19, ovo je bilo iskustvo rasta i učenja za naš projektni tim. Naučene lekcije i rešena pitanja korišćeni su da ojačaju naše unutrašnje kapacitete, učine nas otpornijim na poteškoće i pomognu zajednici sa kojom radimo da nađu posao i steknu veštine. Morali smo uložiti dodatne napore kako bismo osigurali da se projekat u potpunosti sprovede zbog navedenih izazova. Izgradnja snažnih veza sa učesnicima, kompanijama i ostalim korisnicima projekata bila je od najveće važnosti u ovom pogledu. Ciljevi projekta i očekivani rezultati ovog projekta bili su:
• Do 20 nezaposlenih omladinaca imalo je priliku da povećaju svoje veštine, znanje i mrežu u visoko traženim oblastima
• Od ovog broja, najmanje 15 mladih koji su uspešno završili program obuke imalo je priliku da učestvuje u programu stažiranja. Prvo su stekli profesionalno iskustvo u radu sa kompanijama, organizacijama, institucijama i na kraju osigurali svoje buduće zaposlenje
• Najmanje 15 lokalnih kompanija, organizacija i institucija učestvovalo je na Sajmu karijere / posla. Najmanje 10 od njih bi imalo koristi ako im bude kvalifikovana radna snaga koja im pomaže u promociji njihovog poslovanja i širenju tržišta
• Najmanje 40 mladih je učestvovalo i / ili prisustvovalo Sajmu karijere / zapošljavanja i imalo priliku da se upozna sa profesionalcima i predstavnicima kompanija.
Projektom su u potpunosti postignuti očekivani rezultati projekta, kao što je detaljno objašnjeno prethodnim odeljcima.

Projekat podržao GIZ.